FAQ


Over het algemeen mag een schutting in de achtertuin niet hoger zijn dan 2 meter... Dit geldt voor erfafscheidingen die op de erfgrens geplaatst worden, maar ook voor schuttingen die binnen de eigen tuin geplaatst worden. In Nederland gelden er namelijk regels voor de maximale hoogte van een schutting in de achtertuin.

Het kan zijn dat er in jouw gemeente of buurt afwijkende regels gelden, bijvoorbeeld als het gaat om een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht. Het is daarom altijd verstandig om voorafgaand aan de plaatsing van een schutting de lokale regelgeving en het bestemmingsplan te raadplegen om zeker te zijn van de geldende voorschriften.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten van een hout beton schutting tussen de € 120 en € 200 per meter ligt, terwijl de kosten van een schutting van beton tussen de € 200 en € 400 per meter zal liggen.

Daarnaast kunnen er ook nog extra kosten bij komen, zoals de kosten voor de fundering, bevestigingsmaterialen en eventuele accessoires zoals een poort. Het is daarom verstandig om altijd een offerte aan te vragen en deze goed te lezen om de achteraf misverstanden te voorkomen.

De kosten van een gemiddelde tuinschutting kunnen sterk variëren afhankelijk van het materiaal, de lengte, de hoogte en het type schutting dat je kiest. Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen slechts richtlijnen zijn en dat de kosten van een tuinschutting kunnen variëren afhankelijk van de regio, het seizoen en de specifieke situatie.

Er zijn verschillende partijen die een schutting kunnen plaatsen, afhankelijk van jouw voorkeuren en de omstandigheden. Hier zijn een aantal mogelijkheden:

 1. Een professionele schuttingbouwer - Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het bouwen en plaatsen van schuttingen en hebben vaak ervaring en expertise in het werken met verschillende materialen en stijlen. Je kunt bij hen terecht voor advies, ontwerp, productie en plaatsing van een schutting.
 2. Een tuinontwerper of landschapsarchitect - Deze professionals kunnen je helpen bij het ontwerpen van een tuin inclusief een schutting. Ze hebben vaak een creatieve en esthetische benadering en kunnen een ontwerp maken dat past bij jouw wensen en de omgeving.
 3. Een klusjesman - Een klusjesman kan ook in staat zijn om een schutting te plaatsen. Ze hebben vaak ervaring met verschillende klussen en kunnen het werk vaak goedkoop uitvoeren.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een partij om een schutting te plaatsen, goed onderzoek te doen naar hun kwalificaties, ervaring en referenties om er zeker van te zijn dat ze betrouwbaar zijn en goed werk leveren.

Over het algemeen is het de verantwoordelijkheid van de huurder om de kosten van een schutting te betalen als deze geplaatst wordt op hun eigen huurgrond of erf. Dit betekent dat de huurder verantwoordelijk is voor de aanschaf, de installatie en het onderhoud van de schutting.

Echter, in sommige gevallen kan het zo zijn dat de verhuurder verantwoordelijk is voor het plaatsen en onderhouden van de schutting. Dit kan het geval zijn als er sprake is van een bepaling in het huurcontract waarin dit specifiek is opgenomen of als de verhuurder zelf de schutting heeft geplaatst bij aanvang van de huurperiode.

Het is altijd verstandig om de huurovereenkomst te raadplegen en duidelijke afspraken te maken tussen de huurder en de verhuurder voordat er een schutting wordt geplaatst. Zo voorkom je eventuele geschillen over wie verantwoordelijk is voor de kosten en het onderhoud van de schutting.

De regels voor erfafscheidingen zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en zijn bedoeld om burenruzies te voorkomen en de privacy van bewoners te waarborgen. Hieronder staan de belangrijkste regels voor erfafscheidingen:

 1. Hoogte van erfafscheidingen: Erfafscheidingen, zoals schuttingen, mogen niet hoger zijn dan 2 meter, tenzij in de lokale wetgeving anders is bepaald. De hoogte wordt gemeten vanaf de grond waarop de afscheiding staat.
 2. Plaatsing van erfafscheidingen: Een erfafscheiding moet op de erfgrens geplaatst worden, tenzij in de lokale wetgeving anders is bepaald. Als een erfafscheiding op de erfgrens wordt geplaatst, dan zijn beide buren verantwoordelijk voor de kosten en het onderhoud.
 3. Onderhoud van erfafscheidingen: Als een erfafscheiding op de erfgrens wordt geplaatst, dan zijn beide buren verantwoordelijk voor het onderhoud. Als de afscheiding op eigen grond staat, dan is de eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud.
 4. Soorten erfafscheidingen: Erfafscheidingen mogen in principe van elk materiaal gemaakt worden, zolang deze niet hinderlijk zijn voor de buren. In sommige gemeenten of wijken zijn er wel beperkingen opgelegd aan de soorten materialen die gebruikt mogen worden.

Het is belangrijk om te vermelden dat de regels voor erfafscheidingen kunnen variëren afhankelijk van de gemeente en de specifieke situatie. Het is daarom altijd verstandig om voorafgaand aan de plaatsing van een erfafscheiding de lokale wetgeving en het bestemmingsplan te raadplegen om zeker te zijn van de geldende voorschriften.

Er zijn verschillende soorten schuttingen beschikbaar, elk met hun eigen stijl, materialen en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van enkele veel voorkomende soorten schuttingen:

 1. Houten schuttingen: Hout is een veelgebruikt materiaal voor schuttingen vanwege de natuurlijke uitstraling en flexibiliteit in stijl. Er zijn verschillende soorten houten schuttingen, waaronder geïmpregneerd hout, hardhout en bamboe.
 2. Betonnen schuttingen: Beton is een duurzaam materiaal en biedt uitstekende geluidsisolatie en privacy. Betonnen schuttingen kunnen worden geprefabriceerd of ter plaatse worden gestort en er zijn verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar.
 3. Kunststof schuttingen: Kunststof schuttingen zijn relatief onderhoudsvrij en bieden een moderne uitstraling. Kunststof schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waaronder imitatie houtnerf en gladde afwerkingen.
 4. Metaal schuttingen: Metaal schuttingen zijn duurzaam en bieden een moderne uitstraling. Metaal schuttingen kunnen worden gemaakt van staal, aluminium of ijzer en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 5. Natuurlijke schuttingen: Natuurlijke schuttingen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hagen, struiken, of gevlochten takken. Deze schuttingen bieden een natuurlijke uitstraling en kunnen bijdragen aan een groene en duurzame tuin.

Het kiezen van de juiste schutting hangt af van persoonlijke voorkeuren, de stijl van de tuin, de omgeving en het beschikbare budget.

De keuze van de palen voor een schutting hangt af van verschillende factoren, waaronder het materiaal van de schutting, de hoogte van de schutting en de omgeving waarin deze wordt geplaatst. Hieronder staan enkele veelgebruikte soorten palen voor schuttingen:

 1. Houten palen: Houten palen zijn geschikt voor houten schuttingen en worden vaak gebruikt omdat ze goed bij het hout passen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen en zijn relatief eenvoudig te installeren.
 2. Betonnen palen: Betonnen palen zijn duurzaam en kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten schuttingen, waaronder houten schuttingen en betonnen schuttingen. Ze zijn sterk en bestand tegen weersinvloeden.
 3. Metalen palen: Metalen palen, zoals stalen of aluminium palen, worden vaak gebruikt voor schuttingen van metaal of kunststof. Ze zijn sterk en duurzaam en kunnen verschillende kleuren en afwerkingen hebben.
 4. Composiet palen: Composiet palen zijn gemaakt van een combinatie van hout en kunststof en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Ze zijn duurzaam en onderhoudsarm.

Het is belangrijk om de juiste maat palen te kiezen voor de hoogte van de schutting en om ervoor te zorgen dat de palen stevig genoeg zijn om het gewicht van de schutting te dragen en bestand zijn tegen weersinvloeden. Het is aan te raden om advies te vragen bij een specialist bij het kiezen van de juiste palen voor jouw schutting.

De keuze van de schroeven voor een schutting hangt af van het materiaal van de schuttingplanken en de palen. Hieronder staan enkele veelgebruikte soorten schroeven voor schuttingen:

 1. Houten schuttingen: Voor houten schuttingen worden vaak houtschroeven of tuinschroeven gebruikt. Deze schroeven zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes en zijn corrosiebestendig zodat ze niet gaan roesten. Denk daarbij aan geel verzinkte of RVS schroeven.
 2. Betonnen schuttingen: Bij betonnen schuttingen kunnen betonschroeven gebruikt worden. Deze schroeven hebben een speciale vorm die in het beton wordt gedraaid en zorgen voor een stevige bevestiging. Ook slagpluggen zijn geschikt voor montage op beton.
 3. Metalen schuttingen: Voor metalen schuttingen worden vaak zelfborende metaalschroeven gebruikt. Deze schroeven hebben een speciale punt die door het metaal kan boren en zorgen voor een stevige bevestiging.

Het is belangrijk om te zorgen dat de schroeven lang genoeg zijn om de schuttingplanken en palen goed aan elkaar te bevestigen en dat ze niet te kort zijn zodat ze niet voldoende houvast hebben. Daarnaast is het belangrijk om schroeven te gebruiken die geschikt zijn voor buiten gebruik en bestand zijn tegen weersinvloeden.

Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor het maken van een schutting. Hieronder staan enkele veelgebruikte houtsoorten voor schuttingen:

 1. Vuren hout: Vurenhout is een veelgebruikte houtsoort voor schuttingen vanwege de gunstige prijs en de lichte kleur van het hout. Het is een zachte houtsoort die makkelijk te bewerken is en goed geïmpregneerd kan worden tegen houtrot.
 2. Grenen hout: Grenenhout is vergelijkbaar met vurenhout maar is iets harder en duurzamer. Het heeft een gele tot roodbruine kleur en heeft een mooie uitstraling.
 3. Douglas hout: Douglas hout is een duurzame houtsoort met een mooie warme kleur en structuur. Het is een hardere houtsoort dan vurenhout en is van nature goed bestand tegen weersinvloeden en houtrot.
 4. Nobifix: Deze soort is uitermate geschikt voor schuttingen. Nobifix is duurzaam, sterk en heeft van nature een mooie kleur en structuur. Het is wel een stuk duurder dan de andere houtsoorten.

Het is belangrijk om te zorgen dat het hout dat gebruikt wordt voor de schutting, goed geïmpregneerd is tegen houtrot en bestand is tegen weersinvloeden. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten van een gemetselde schutting tussen de € 500 en € 750 per meter liggen.
De kosten van een gemetselde schutting kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lengte, hoogte en het type steen dat wordt gebruikt. Voor veel consumenten is het daarom financieel aantrekkelijk om een betonschutting te laten plaatsen.

Daarnaast kunnen er ook nog extra kosten bij komen, zoals de kosten voor de fundering, bevestigingsmaterialen en eventuele accessoires zoals een poort. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en deze goed te vergelijken om de beste deal te vinden.

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen slechts richtlijnen zijn en dat de kosten van een gemetselde schutting kunnen variëren afhankelijk van de regio, het seizoen en de specifieke situatie. Het kan daarom verstandig zijn om advies te vragen bij een professional om een nauwkeuriger prijsindicatie te krijgen.

Als je op zoek bent naar een schutting met houten tuinschermen, is het belangrijk om te weten welke houtsoort het beste bij jouw behoeften past.

Grenen en vuren zijn twee veelvoorkomende soorten hout die gebruikt worden voor schuttingen. Hieronder leg ik de verschillen tussen grenen en vuren uit, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Grenen of vuren schutting verschillen niet heel veel van elkaar. Grenen hout heeft een wat donkerdere kleur dan vuren en ze bezitten beide een fijne nerf. Grenen heeft vaak langwerpige noesten en vuren kleine ronde. Het is ook gemakkelijk te bewerken en te verven.

Als je op zoek bent naar een schutting die lang meegaat en bestand is tegen weersinvloeden, dan is het belangrijk dat deze houtsoorten geïmpregneerd zijn.

Het is belangrijk om te vermelden dat de levensduur van een houten schutting ook afhankelijk is van andere factoren, zoals de kwaliteit van het hout, de afwerking en de manier waarop de schutting geplaatst wordt. Het is daarom belangrijk om advies te vragen aan een ervaren schuttingbouwer voordat je een keuze maakt tussen grenen en vuren.

*Vanaf 2023 hebben wij geen vuren meer in ons assortiment vanwege aanhoudende kwaliteitsproblemen.

Scroll to Top